Slovensko
English
Deutsch
overcast_RA

80C

 

DANES | pet 19 Jan 2018 | > JUTRI

partCloudy

60C

 

DANES < | sob 20 Jan 2018 | JUTRI

 
 

Naši 96,4% sorodniki orangutani na počitnicah v pustolovskem parku

V znano turistično mesto Bled je na Kongres o ogroženih živalskih vrstah pripotovala prav posebna družina oranguranov iz otoka Borneo.

Borneo je tropski otok v Aziji, kjer zaradi intenzivnega izsekavanja tropskih gozdov, izginjajo velika drevesa, ki predstavljajo dom orangutanov, pravzaprav beseda orangutan v malezijskem jeziku pomeni osebo iz gozda. Orangutani so edina velika opica, ki večino svojega življenja preživi v drevesnih krošnjah.

Po ogledu lokalnih znamenitosti, so se na veliko veselje lastnikov Pustolovskega parka Bled odločili za namestitev v lepem mešanem gozdu na Straži nad Bledom. Družina uživa v prelepem pogledu na Blejsko jezero in znameniti grad, na Stol, kot najvišji vrh Karavank, ter na mogočno Jelovico s Triglavskim nacionalni parkom v ozadju.

Družino sestavlja 5 spretnih in pametnih družinskih članov

Tony

Orangutan TonyPrvi je prijazni očka Tony. Tony je močan in izredno spreten orangutan, ki ima kar 82 kg, prbližno toliko kot človeški očetje. Tony bo v Pustolovskem parku skrbelza varnost obiskovalcev na najtežji rdeči progi, katere plezalne vaje se nahajajo celo 10m nad gozdnimi tlemi. V mogočnih smerkovih krošnjah se je že spoprijateljil z vevericami in učeno sovo. Z njimi razpravlja o pomenu ohranjanja gozdov, skupaj pa iščejo ideje kako bi ljudem preprečili izsekavanje tropskih gozdov na Borneu in Sumatri.

Magda

Orangutan MagdaMamica Magda je visoko v krošnjah, na mestu ki je skrito slehernemu obiskovalcu, zgradila pravo veliko gnezdo, prav takšno kot ga imajo doma. V njem družina preživlja lenobne trenutke in je kosilo. Tropske sadeže in listje, včasih malo mesa. Magda je mamica z najdaljšimi rokami saj mora kar naprej loviti male navihance. Njene roke so dosti daljše od rok človeških mamic, predstavljajte si, da bi vaši mami roke visele do tal, tako kot Magdi, to bi bila super mama z 2 metrsko razdaljo od prsta na levi do prsta na desni roki.

Mamica Magda skrbi za modro progo – s 16 pustolovščinami najdaljšo plezalno avanturo v parku.

Iša

Orangutan IsaHči Iša je najstarejša hči, stara je že celih 8 let in po orangutanskih pravilih bo kmalu končala srednjo šolo in se odselila na svoje. Iša je biologinja in preučuje razlike med podnebji. Na Bledu se je prvič srečala z listopadnimi drevesi, to so tista drevesa katerim pozimi listje odpade. Doma na Borneu takih dreves ni, saj se jim ni potrebno privaditi na hudo mrzlo zimo. Iša spremlja mlade navihance na zeleni progi. To je proga, kjer otroci lahko plezajo skupaj z odraslimi.

Max

Orangutan MaxBratranec Max je star 4 leta in je zelo navihan, zato se je svojemu stricu in teti z veseljem pridružil na popotovanju. Trenutno se uči orangutanskih vragolij. Max ima rad red in čistočo. V parku pobira papirčke in smeti, ki jih odvržejo obiskovalci. Najbolj ga zabava, ko smeti pravilno razporedi v tri različne zabojnike (steklo, plastika, papir). Teta Magda mu je povedala, da tudi na takšen način pomaga ohranjati gozdove. Kakšnega velikega lumpa, ki smeti meče po gozdu včasih na skrivaj uščipne v ritko.

Max vas bo spremljal na oranžni progi, to je prav posebna proga za otroke, na katero je vstop odraslim prepovedan.

Julija

Orangutan JulijaNajmlajši član družine pa je hči Julija, stara komaj leto dni in je še dojenček. Veliko časa prespi in uživa v naročju mame Magde. Trenutno jo zanimajo same vragolije, tako si je zaželela smučanja in skokov z jadralnim padalom. Ko bo velika bo izumiteljica sončnikov in dežnikov, saj so orangutani zato pravi strokovnjaki, izdelujejo jih namreč kar iz velikih tropskih listov. V parku se igra z najmlajšimi obiskovalci na posebni rumeni pustolovski poti, ki je primerna že za otroke od 4 leta dalje.

Zakaj smo se v pustolovskem parku odločili gostiti orangutane?

S projektom Pustolovski park Bled želimo otroke in odrasle z različnimi zgodbami opozoriti na okoljske probleme, ki jih povzročamo ljudje po celem svetu. Odločili smo se, da bomo vsako leto v našem parku gostili eno vrsto ogroženih živali z različnih koncev sveta in s tem skozi predstavljene zgodbe otrokom in odraslim približati pomen ohranjanja narave za bodoče rodove.

Tako bomo v letu 2010 gostili družino orangutanov. Orangutane je zelo prizadelo intenzivno izsekavanje tropskih gozdov na Borneu in Sumatri, zato je njihov življenski prostor resno ogrožen, saj kar 90% svojega časa preživijo v drevesnih krošnjah. Njihov DNK je kar 96,4% enak človeškemu, pričakovana starost pa znaša 50 let. Pretežno se prehranjujejo s tropskim sadjem. Odrasli orangutani tehtajo med 75-85 kg.